75ee5f90Pellets är olika typer av material som har pressats ihop till hårda små stavar eller kulor. De kallas även för pelletar, men pellets är troligen den vanligaste benämningen. Det första man kommer att tänka på är kanske bränslepellets, men andra typiska exempel på pellets är järnmalmspellets och olika typer av djurfoder.

Pelleterade kraftfoder

Djurfoder kan delas in på olika sätt, bland annat i grovfoder och kraftfoder. Grovfodret är fiberrikt medan kraftfodret innehåller mer protein och i vissa fall stärkelse. Det används oftast som ett komplement till grovfoder, då det är mer koncentrerat i sin form. Pelleterat kraftfoder ges i första hand som komplement till hästar, nötkreatur och får, men även djurparker ger djuren mat i form av pellets. En intressant uppgift är att det finns giraffpellets, gorillapellets och djurparkspellets.

När det gäller fåglar såväl som svin, används vanligen bara kraftfoder och pelleterat sådant, därför pratar man i sådana sammanhang bara om foder. Att ge pellets till undulater och andra burfåglar har dock debatterats en del. Vissa tycker att det är tillräckligt med pelleterat foder medan andra menar att fåglarna inte får tillräcklig med stimulans och till slut vägrar äta. Att variera pellets och frön, med mera, torde vara det bästa.

Proteinrika pellets för hästar – proteinfodermedel

När det handlar om kraftfoder till hästar är det viktigt att pelletsen är proteinrika, men de får inte innehålla för mycket stärkelse. Hästar får i sig tillräckligt med energirik stärkelse när de utfodras med spannmål. Mer än så är inte bra för dem. Proteinrika pellets ges företrädesvis till föl och hästar som växer, men det kan också ges till ston som är dräktiga eller ger di till sitt föl. Vuxna hästar som har extra behov av protein kan med fördel ges kraftfoder i form av pellets. Det gäller också om det grovfoder som normalt används har ett lägre proteininnehåll än vad som krävs för hästens välbefinnande.