Till hästar ger man olika sorters kraftfoder. Ett av dessa är pellets rika på protein (proteinfodermedel). Pelletsen kan innehålla olika ingredienser men det är vanligt att de innehåller biprodukter från utvinning av olja, framställning av stärkelse eller från öl- och sprittillverkning, det vill säga vegetabilisk olja, potatis och spannmål. Detta kraftfoder kan ges till hästar som det är, men det är inte ovanligt att det ingår i diverse färdiga foderblandningar, till exempel tillsammans med müsli.

Pellets med varierande energivärde

När det gäller mängden protein i pellets till hästar är det inte någon större skillnad på olika foder. Däremot kan fetthalten och energiinnehållet variera kraftigt. Om pelletsen innehåller en stor andel biprodukter från oljepressning blir fodret fetare och får därmed ett högre energivärde. De pellets som trots allt innehåller extra mycket protein är till för hästar som behöver bygga upp sina muskler, till exempel unghästar, dräktiga och digivande ston.

Stort utbud på pelleterat kraftfoder

1024px-GrainMixOlika hästar har olika behov, så utbudet på pellets för hästar har anpassats efter den efterfrågan som finns. Gemensamt för de flesta sorter är att pelletsens storlek är optimal med tanke på hästens matsmältning. Det finns pellets med ångkokta spannmål såväl som med obehandlade spannmål, men de ångkokta varianterna rekommenderas för att hästen på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen. Förutom vitaminer och mineraler är linfrökaka och lusern vanliga ingredienser. Lusern är en ört som även kallas alfalfa.

Det finns allt från energirika pellets för högpresterande hästar (trav- och galopphästar) och mellanvarianter för hästar som rör sig normalt eller lite till energisnåla pellets för hästar som behöver hålla vikten eller gå ner i vikt. Olika specialvarianter finns också, till exempel med extra lättsmälta fibrer, olja, elektrolyter och kalciumglukonat. Dessa pellets är till för hästar med korsförlamning (muskelsjukdom) eller andra muskelproblem samt för stressade och nervösa hästar.